Serbian Orthodox Church launches Internet-only TV station

by 1389 on January 9, 2015

in 1389 (blog admin), Orthodox Christianity, Serbia

TV Hram počela da radi

Published on Jan 8, 2015 by Radio Televisija Vojvodine
Nakon osnivanja petnaestak radio stanica, Srpska pravoslavna crkva pokrenula je i prvu televizijsku stanicu TV “Hram”, koja će program emitovati putem interneta.

Radio-televizija Vojvodine http://www.rtv.rs
Servis odloženog gledanja i slušanja http://media.rtv.rs

B92 has the story:

SOURCE: VECERNJE NOVOSTI
SOCIETY | JANUARY 6, 2015 | 12:36
BELGRADE — The Serbian Orthodox Church will on Thursday launch its television station, TV Hram (“TV Temple”), that will be available only online.

This will coincide with the Christmas holiday period, marked in Serbia according to the Julian calendar, on January 7.

The Church already operates 15 radio stations, the Belgrade-based daily Vecernje Novosti writes.

The first program the TV station will broadcast will be an interview with Serbian Patriarch Irinej, who has given his blessing for the project, the newspaper reported.

The Patriarchy’s managing office director and editor-in-chief of television production, Stojadin Pavolovic, says the new outlet will cooperate with electronic and print media from Serbia, Montenegro, and the Serb Republic.

TV Hram has already reached agreement on cooperation with Russian television stations Solyuz and Spas, and stations run by the Greek Orthodox Church.

“Beside the Church-related topics, we intend to present, in the best light, to the country and the diaspora, the goings-on in the Serbian capital city that concern almost every areas, including culture, health care, education, and in relation to that we will achieve cooperation with all state institutions in order to make our program as rich, diverse, and interesting as possible,” Pavlovic explained.

RTV: TV Hram počela da radi

NOVI SAD – Nakon osnivanja petnaestak radio stanica, Srpska pravoslavna crkva pokrenula je i prvu televizijsku stanicu TV “Hram”, koja će program emitovati putem interneta. …

Pored emisija duhovnog karaktera, TV “Hram” će donositi priče iz gotovo svih oblasti: kulture, zdravstva, prosvete, obrazovanja, ali humanitrani rad crkve neće trpeti, kaže glavni i odgovorni urednik Stojadin Pavlović, već će javnost o njemu više znati.

“Moram da priznam na moju dušu i na dušu nas nekih iz crkve da mi o tome nismo dovoljno pričali . Mi ćemo i ubuduće te akcije organizovati i intenzivirati, ali ćemo o njima i pričati. Upravo će crkveni mediji kao što je Televezija “Hram” imati obavezu, i to nije nikakva sramota, reći ono što smo radili”, kaže za RTV glavni i odgovorni urednik TV “Hram” Stojadin Pavlović.

Crkva ima obavezu da ide ukorak s vremenom i ostvari bolju komunikaciju sa vernicima iz svih slojeva društva.

“Budući da je internet jedan sveremeni medij, to jeste pravo čudo da je SPC prihvatila taj izazov, ali je i to znak našeg društva da se promenilo, a i sama crkva da se prilagođava izazovima vremena”, ocenjuje sociološkinja religije Zorica Kuburić.

Novinar Nedim Sejdinović sa druge strane smatra da je osnivanje crkvene televizije vrlo problematično, jer crkva pred zakonom ima privilegovanom položaj, pa je pitanje ko će onda imati moć da kontroliše njihov program.

“Odakle crkvi da otvara televiziji i zašto koji je cilj. Da li je cilj to što je vezano za delovanje crkve u našem društvu, da se ona veoma često ponaša više kao politička stranka koja nije zainteresovana za duše građana nego više za njihove novčanike i njihovu ideološku pripadnost. Da li je televizija način da se crkva i dalje bavi tom ideološkom progandom širi rasizam homfobiju, mržnju i sve ono čega se pametni stide”, rekao je Sejdinović.

Televizija “Hram” emitovanje je počela na Božić i to intervjuom sa patrijarhom Irinejem.

Eksperimentalni program biće dostupan na adresi tvhram.rs.

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Previous post:

Next post: